Fancy paastakken met Yarn Balls

Het is weer Pasen en dat zie je overal: paasbloemen bloeien open langs de baan, paastakken zijn te koop aan spotprijsjes in de supermarkt en er is een overaanbod aan mini paaseieren in alle smaken en kleuren. Dit jaar sloeg ook ik mijn slag in de supermarkt en kocht ik een mooie, net iets te grote paastak aan €2.99. Je ziet de paastak in deze tijd wel vaker verschijnen met geschilderde, kartonnen paaseieren. Naar mijn mening is dit een iet wat mislukte en onderdanige versie van de kerstboom, maar na mijn zeer voordelige aankoop in de supermarkt wou ik me wel eens wagen aan het “paasboom concept”.
Nu, om niet té veel aan het cliché te beantwoorden, besloot ik hem op mijn eigen manier te versieren. In plaats van hem te versieren met (al dan niet zelf) geschilderde, kartonnen paaseieren, maakte ik yarn balls. Vlot vertaald naar het Nederlands : wol ballen. Door het wikkelen van in lijm gedrenkte wol rondom een ballon, verkrijg je yarn balls. Leuk, luchtig en volledig aan te passen aan je eigen voorkeur qua kleur en constitutie, ideaal voor mijn paasboom te versieren!

Hoe gaat dit nu in zijn werk?

Je hebt quasi geen materiaal nodig en alles wat je nodig hebt vind je waarschijnlijk ergens diep verstopt in een kast bij je thuis. Dus, ga op zoek naar : licht gekleurde wol of touw, enkele ballonnen (afhankelijk van hoeveel yarn balls je wilt maken), lijm, beetje water, een schaar of prikker, een potje om te mengen en een spuitbus indien je de yarn balls een fancy kleurtje wilt geven!

Je start met het mengen van de lijm met water. Gebruik niet té veel water zodat je lijmmengsel niet te waterig of lopend wordt, het is de bedoeling dat het touw of de wol goed opstijft en de lijm dus niet te veel verdund wordt. Daarna blaas je enkele ballonnen op tot het gewenste volume van je yarn balls. Ikzelf probeerde wat variatie in de grootte van mijn ballonnen te brengen zodat ook mijn yarn balls licht verschillen van grootte. Probeer je ballon zo rond mogelijk op te blazen. Als je een ballon (van normale grootte) niet volledig opblaast, krijg je al snel een puntje onderaan je ballon. Door wat te spelen met de lucht vooraleer je de ballon dichtknoopt, kan je de vorm wat manipuleren en de ballon ronder maken. Na het opblazen van je ballon, drenk je het touw in de lijm zodat het volledige touw met het lijmmengsel is bedekt.


En nu… wikkelen maar! Dit stukje had ik persoonlijk wat onderschat. Een nat touw rond een bol en glad voorwerp draaien, schuift zeer gemakkelijk weg. Door met je duim het uiteinde van het touw vast te houden op eenzelfde plaats op de ballon en steeds terug te keren naar dit punt, lukt het redelijk goed. Na een eerste “rondje”, kan je wat meer spelen met je wikkelingen. Wanneer je touw op is of je yarn ball voldoende is omwikkeld (dit hangt volledig af van je eigen smaak), laat je hem 24 uur drogen. Probeer de ballon op te hangen zodat je ballon met lijm niet blijft plakken op de ondergrond.

Drie maaltijden en een goede nachtrust later, was het tijd om de ballon te doorprikken! Persoonlijk, mijn favoriete gedeelte (gniffel). Je kan met een schaar of prikker de ballon doorprikken en hem er voorzichtig uithalen via de gaatjes van je yarn ball. Als alles goed is verlopen, is je yarn ball stijf en blijft hij mooi in vorm.


Aangezien ik niet de meest flashy kleur van wol had gekozen (wit), besloot ik mijn yarn balls in het metallic/goud te spuiten met een spuitbus van Do It die ik kocht voor €8.19 in de AVA. Op een ondergrond van oude kranten en in de buitenlucht, bespoot ik mijn yarn balls tot ze vanbinnen en vanbuiten glinsterden in het buitenlicht. Een goede tip: doe handschoenen aan. Ik had er op dat moment niet aan gedacht met als resultaat dat ik 5 metallic vingertoppen had. Alhoewel er geen droog-instructies vermeld staan op de spuitbus, liet ik mijn yarn balls voor de zekerheid even drogen.


Voilà, tijd om te versieren! Ik kleedde mijn saaie paastak aan met mijn zelfgemaakte yarn balls en vulde het geheel aan met nog wat siertakken, die ik ook in het metallic/goud spoot. Klaar is kees, origineler dan dit wordt de paastak niet. En weet je wat, ik vind hem eigenlijk echt wel mooi, kan gerust blijven staan na Pasen 😉